Jens Jensen
Jens Jensen (f. 26. maj 1831 i Vester Horne), arbejdsmand.
Dybboel Skanse1 1864.jpg
Krigen i 1864
Jens Jensen var en meget heldig mand. Ved det afgørende slag på Dybbøl Banke 18. april 1864 stod halvdelen af den knap 23-årige underkorporal Jens Jensens kompagni, 8. kompagni i det 22. regiment, på Skanse 1. Under premierlieutenant Johannsen og kommandør for skansens artilleri, sekondlieutenant Storch af artilleriets krigsreserve var Jens Jensen altså fortrop, da presusserne tidligt om morgenen gik til angreb.
Da først preusserne havde forceret skansens palissaderække udspilledes en kort, voldsom kamp med kolbe og bajonet, hvorefter preusseerne overtog skansen, så enhver yderligere modstand var nytteløs. I optegnelserne står, at en atillerist, der efter at have overgivet sig, løb hen mod krudttårnet med en brændende lunte for at sprænge det i luften, blev skudt af preusserne. Klokken 10:30 faldt skansen i preussernes hænder.
Mens halvdelen af 8. kompagni således var i ildkamp på skanse 1, lå den anden halvdel i løbegravene langs stranden, under sekondlieutenant Renourds kommando. Opgaven her var at hindre fjendens femrykning langs stranden. Men også her lykkedes det preussernes stormkompagnier at overmande de danske soldater, hvoraf de fleste blev taget til fange og kun en mindre del nåede tilbage til den tilbagetrukne linie.
Det fremgår ikke af Jens Jensens ansøgning om erindringsmedaljen for deltagelse i krigen i 1864, om han var på skanse 1 eller i løbegravene langs stranden. Men det står klart, at da 18. april begyndte, var der godt 1.000 mand i 22. regiment, og da de nåede over til Als, var blot 160 menige/befalingsmænd og to officerer i live. Siden Jens Jensen efter krigen, hjemme i Horne, kunne søge om medaljen, må han have været mellem disse.
Eksterne kilder og referencer
Ansøgning om erindringsmedalje, besøgt 26. april 2021.
Oberstløjtnant Johan Arnoldus Frederik Falkenskjold beretning om kampen den 18. april 1864, besøgt 26. april 2021.