Horne Kirke

Fra Wiki Horne
Skift til: Navigation, Søgning
Horne Kirke set fra nord
Horne Kirke, Tornbyvej 11, 9850 Hirtshals, er en landsbykirke fra 1100-tallet med kor, kirkeskib (med plads til 150 kirkegængere) og tårn. Med sit spartanske interiør virker kirken ren og indgyder til stilhed og bøn. Den ligger i Horne Sogn (Vennebjerg Herred, Hjørring Amt).

Kirken er opført af tilhugne granitkvadre, der er anbragt på en sokkel med hulkant. Stilen er typisk for den romanske periode, og det må antages, at kirken er bygget omkring midten af romansk tid, altså i begyndelsen af 1100-tallet.

De oprindelige vinduer i kirkens nordside er udskiftet med de nuværende, væsentligt større, vinduer i 1862 og 1866. Et enkelt af de originale vinduer er bevaret med monolit-overligger (overligger hugget af kun én sten), nemlig østvinduet i koret. Andre bevarede monolit-overliggere ses i kanten af vinduet nærmest våbenhuset og indmurede inde i våbenhuset. Disse er sandsynligvis fra vinduerne i det nedrevne tårn. Der er ikke spor efter nogen udvendig udsmukning af kirken. Derimod er det tydeligt, at især sydmuren har været genstand for flere reparationer. I 1647 ommuredes kirkens søndre side.

Den sydlige indgang er tilmuret, hvilket må være sket i 1647 eller før, da der ikke udvendigt på muren ses markeringer af denne indgang, dog ses at soklen er afbrudt.

Det oprindelige tårn blev sikkert opført i begyndelsen af 1400-tallet. Ved juletid 1630 blev der taget syn over kirken: Tårnet var faldet ned og stenene borte (brugt til våbenhus, til et gravkammer og en del blev solgt til ejeren af herregården Odden). Da resterne af tårnet blev fjernet, genopmurede grev Christian Frederik Rantzau til Asdal vestgavlen. Initialerne, CFR og årstallet ses, når man går op i tårnet. Det nuværende tårn blev i 1960 bygget på det velbevarede fundament af det oprindelige tårn.

Foran nordindgangen blev omkring 1630 tilføjet et våbenhus, til dels bygget af sten fra det gamle tårn. Indenfor ses de nævnte indmurede monolit-overliggere. Her er også ophængt en præstetavle over de præster, der har virket i sognet efter reformationen.


Interiør

Altertavlen er en kopi af Carl Blochs billede af Kristus og englen i Getsemane Have. Under billedet supplerer teksten 'øSke din Villie' billedets budskab. Selve alteret menes at være fra senmiddelalderen.

Prædikestolen er fra 1589 og bærer foruden initialerne for den første præst efter reformationen også et fyndord, som man regner med er sagt af Martin Luther. "Den gode prædikant skal gøre tre ting. Stige op på prædikestolen, sige noget, og stige ned af stolen igen". Her skulle altså ikke bare ævles løs, men man skal have sit budskab for øje. Uheldigvis er det kun menigheden og ikke den prædikende præst, der kan se teksten.

Skibsmodel, forestillende sejlskibet Hans Christian. Opkaldt efter Hans Christian Kiel fra Horne Sogn, som omkom ved skoleskibet Københavns forlis i 1928. Faderen, kaptajn N. Kiel, byggede denne skibsmodel og skænkede den til kirken.

Epitafium, opsat i 1765 over sognepræsten Hans Christian Mølmarch og dennes ægtefælle. En kuriositet er det, at da hun døde efter ham, glemte man at skrive den nøjagtige dødsdato på hende.


Kirkegården

Hellekisten ved foden af kirkens tårn
Den velholdte kirkegård rummer især to ting interesannte ting:

Hellekisten, bronzealdergrav umiddelbart vest for tårnet.

Margrethe Gaardbos grav: Placeret i kirkegårdens syd-østlige hjørne. Margrethe Gaardbo mistede i 1878 sin mand under en drukneulykke ud for det nuværende Hirtshals. På trods af at havnen havde en vis størrelse var der ingen redningsstation, så ingen redning var mulig. Efter en ignoreret underskriftsindsamling henvendte Margrethe Gaardbo sig direkte til Dronning Louise for at sætte hende ind i situationen. Hurtigt efter fik Gaardbo svar fra Indenrigsministeren om at en redningsstation ville komme på finansloven.


Præster ved Horne Kirke

Indsættelseår og navn (kilde Wibergs Præstehistorie)

1553 Peder Cornificius
1568 Oluf
1571 Peder Poulsen Mørch (Mentoft el. Menstoft)
1608 Anders Thomsen Hjørring
1651 Claus Hansen Bang
1662 Christen Christensen Sæbye
1688 Knud Christensen Schyth
1713 Peder Jacob Mathiesen Hviid
1715 Jørgen Poulsen Kyng
1716 Rasmus Jacobsen Basballe
1732 Michael Frederiksen v. Haven (af bønderne kaldet v. Hagen)
1751 Hans Christian Mortensen Mølmark
1764 Christian Nielsen Rømer el. Rømmer
1733 Søren Jensen Larberg
1786 Søren Christian Johansen Luffe
1792 Henning Christopher Plesner
1800 Laurits Sletting
1802 Laurits Christian Fussing
1814 Jens Brøndlund Wejse
1822 Iver Hansen Vadum
1824 Johan Gotthilf Jantzen
1840 Hans Frandsen Selchau
1850 Erasmus Ditlev Frederik Ulrich
1858 Jacob Jørgen Frederik Friis
1871 Johan Philip Jeansson
1878 Laurits Martin Frederik Søgaard Hofgaard
1882 Pastor Busch
Pastor Hansen
Pastor Løwe
Pastor Hansen
Pastor Lysholm
Pastor Bentzen
[..]
2003 Kim Nielsen Legarth
2013 Lea Hoff Ringgård Lauridsen


Eksterne kilder og henvisninger

Kirkens hjemmeside
sogn.dk/horne-hjoerring