Kunst på Horne Efterskole

Fra Wiki Horne
Skift til: Navigation, Søgning
Lars Nielsens 'Emmersbæks udløb'
Lars Nielsens 'Emmersbæks udløb', mens det endnu hang i efterskolens hal. Ca. 2007.

Maleren Lars Nielsens maleri Emmersbæks udløb i havet herover, en del af hans store frise, har i årevis hængt i Idrætshallen på Horne Efterskole. Værket er deponeret af Hjørring kommune. I 2012 blev skolens idrætshal renoveret, og siden har ingen kunnet finde maleriet. Ifølge skolens advokat er det "bortkommet".

Lars Nielsen (1893-1965) påbegyndte sin serie af billeder, der beskriver Hirtshals Havns historie, på opfordring af ingeniøren bag Hirtshals Havn, Jørgen Fibiger, i 1930. De blev skabt direkte på de rå trævægge i byens nye auktionshal. For at sikre motiverne mod den salte luft, der på få år ville nedbryde billederne, brændte Lars Nielsen kløgtigt sine motiver med en loddekolbe, før han lagde farve på.

Da auktionshallen i 1966-67 skulle rives ned, blev de mange malerier taget ned. Først midt i 70'erne lykkedes det at finde tilstrækkelige midler til at restaurere malerierne, for siden at finde nye placeringer. Siden har de hængt spredt i den gamle Hirtshals Kommune; fire på havnekontoret, et på ældrecentret Lynggården. Også Hirtshalshallen, Horne Efterskole, Hotel Fyrklit, Fiskeriforeningen og flere andre har dele af den imponerende frise hængende eller stående i depot.

"Livets Træ" i spisesalen på Horne Ungdomsskole, ca. 2007.

Kaj Nørkjærs hovedværk forsvundet

Det er ikke ualmindeligt, at kunstværker sporløst forsvinder. Fx kom det i 2014 frem, at verdensberømte Prado Museum i Madrid ikke kan finde 885 værker. Bortkommet, som det hedder. Ligesom Statens Museum for Kunst i 2016 "manglede" 43 værker. Hvor værkerne forsvinder hen, vides ikke. Indenfor det seneste års tid er der hos Lauritz.com sat billeder til salg med stempler fra offentlige samlinger.

Men ikke kun Lars Nielsens frise er forsvundet fra Horne Efterskole. I 2010 savede håndværkede således et af maleren Kaj Nørkjærs hovedværker, 'Livets træ' fra 1981, til pindebrænde og kørte det væk. En brutal måde at behandle et kunstværk, finansieret gennem fonde og donationer og givet som en gave i forbindelse med skolens 90-årsdag i 1981.

Kaj Nørkjær (1916-99) læste teologi og blev i 1950 sognepræst i Karby på Mols. Først i 1970 kastede han sig ud i at blive fuldtidskunstner. Han har udført mere end 1.600 værker, og optaget i Weilbach.

Kubaszewski væk

Den polske maler Michael Kubaszewski (1930-89) bosatte sig i Danmark i 1970. I 1972 arbejdede han på Horne Ungdomsskole, hvor han også boede mod at udsmykke gavlen uden for den nyopførte idrætshal.

Da skolen i 2006 byggede en ny fløj blev Kubaszewskis gavl til murbrokker. Brutalt revet ned og fjernet. Et mindre keramisk værk af Kubaszewski, 'Kongen og dronningen', højde ca. 80 cm, fik at overleve på skolen; dog er den ene figur siden gået i stykker og bortskaffet. I lighed med Kaj Nørkjær står også Kubaszewski i Weilbach.

Eksterne referencer

Kaj Nørkjær i Weilbach, besøgt 14. juni 2020.
Michael Kubaszewski i Weilback, besøgt 14. juni 2020.