Horne Missionshus

Fra Wiki Horne
Version fra 23. sep 2015, 12:50 af 62.242.12.152 (diskussion) 62.242.12.152 (diskussion) (Oprettede siden med "Horne Missionshus er landets ældste fungerende missionshus. De tre første missionshuse i Danmark blev bygget i 1874, og yderligere fire kom til året efter, heriblandt Hor...")

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Horne Missionshus er landets ældste fungerende missionshus. De tre første missionshuse i Danmark blev bygget i 1874, og yderligere fire kom til året efter, heriblandt Horne. Men de seks ældste er siden nedlagt, og kun missionshuset på Skansebakken 7 i Horne står tilbage og er fortsat samlingssted for Indre Missions Samfund i Horne.

Før Pastor Johan Philip Jeansson kom til Horne-Asdal Sogn (1871-1878), havde sognene været betjent af Pastor Friis, der brugte meget af sin tid på prædikestolen til at tale mod drukkenskab, slagsmål, strandtyveri og overtro, som mange dengang lå under for. Derfor anbefalede Friis også sin efterfølger i embedet at tale imod disse ting.

Følgende samtale skal i den forbindelse være ført mellem præsterne Friis og Jeansson:

Friis: -Der er tre ting, jeg vil råde Dem til at prædike om. For det første skal De prædike mod overtroen her.
Jeansson: - Det vil jeg ikke.
Friis: -Så skal de prædike mod strandtyveri.
Jeansson: - Det vil jeg ikke orædike
Friis: -Så skal de prædike om sognevejen til Asdal, som beboerne lader ligge i en så uforsvarlig stand, at man kan vælte midt på vejen.
Jeansson: -Det vil jeg ikke prædike.
Friis: - Men hvad vil De da prædike?
Jeansson: - Jeg vil prædike Kristus.
Dertil skal Friis angiveligvis have svaret: - Det nytter ikke her.

Om forholdene, før han kom til sognet, har Pastor Jeansson skrevet:
-Det er en Hede, jeg er sat til at dyrke op; men det er en god Hede; thi Sæden, som såes der, bærer god Frugt.


Vækkelsen 1871-72

Fire personer er særligt fremtrædende i Horne i begyndelsen af 1870'erne: Niels Larsen Bak, broderen Peder Larsen Bak, Niels Peter Bæk og købmand S. K. Lychegaard. Alle kom til at spille en afgørende rolle i vækkelsen, der bredte sig over egnen i vinteren 1871-72.

Allerede den første vinter Pastor Jeansson prædikede i Horne (1871-72), blev der stor vækkelse og kirken fyldtes søndag efter søndag. De troende begyndte snart at samles til møder i hjemmene, hvor der blev læst en prædiken, sunget og samtalet om Guds Rige. I begyndelsen var Pastor Jeansson altid med for at lede møderne; men en dag blev han borte. De fremmødte var i stor forlegenhed, og vidste ikke, hvad de skulle gøre; men efter nogen tids tavshed og rådvildhed tilbød Niels Peter Bæk at bede Fadervor, hvis en anden ville læse en prædiken. Det skete, og således opdagede de forsamlede, at de kunne lede trosmødet uden nødvendigvis præsten.

Vækkelsen bredte sig og flere sluttede op om møderne i hjemmene



Eksterne kilder og henvisninger

Ole Larsen: På resterne af en højborg, Indre Missions Tidende, nr. 42